Aanpak van de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop rukt op in Nederland. Deze plant hoort niet thuis in ons land en staat andere plantensoorten in de weg. Ook in Zwartewaterland zien we steeds meer Japanse duizendknoop. Wij proberen verdere verspreiding van de Japanse Duizendknoop te voorkomen.

De werkzaamheden

De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Oost-AziĆ« en is naar Europa gehaald als tuinplant. De Japanse duizendknoop vermeerdert zich door verplaatsing van de grond met wortelstokken of door de verspreiding van maaisel. In de gemeente Zwartewaterland komt de Japanse duizendknoop vooral voor op locaties waar tuinafval is gedumpt. De plant verdringt andere beplanting en is daarmee slecht voor de biodiversiteit. 

Wij zijn in 2021, in samenwerking met ROVA, gestart met de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. Wij hebben de Japanse Duizendknoop met wortels en al uitgegraven. Na deze aanpak is de plant nog niet volledig weg, omdat kleine afgebroken stukjes wortels weer opnieuw kunnen uitlopen. Daarom worden de komende jaren de locaties regelmatig gecontroleerd en worden de kleine opkomende plantjes uitgegraven. De verwachting is dat gedurende de behandeling de  duizendknoop steeds minder sterk opkomt en dat na 5 jaar de locaties volledig schoon zijn.

Op locaties waar de plant moeilijk afgegraven kan worden, wordt de plant nu met stroom behandeld. Daarbij gaat een elektrische lading van tussen de 3.000 en 5.000 volt door de stengel en de wortel. Door het regelmatig herhalen, ontstaat schade aan de wortelstokken en gaat de plant kapot.

Dit project valt onder: Groenvoorziening
Start: 1 juni 2022
Gepland: juni 2022
Fase: Gestart
Oplevering: 31 december 2028

Meer weten? Neem contact op

Bij vragen kunt u contact opnemen met Eline ten Kate, Groenregisseur 

Mail Eline

Contact Welke vraag, opmerking of klacht wilt u met ons delen?

Wij werken elke dag aan de openbare ruimte, zodat Zwartewaterland voor u een fijne plek is en blijft om te wonen en leven. Bij de werkzaamheden proberen we voor zo min mogelijk overlast te zorgen. Zodat u na afloop net zo tevreden bent als wij dat zijn. Daarom staan we altijd open voor uw vragen, opmerkingen of klachten. Kunnen we u helpen?

Neem contact op
Volg ons op social media
Initiatief van:
Gemeente Zwartewaterland - Hasselt